Connect with us

+Dezvăluiri

Trafic lucrări de licență și doctorat, mercenari academici: Burlacu George Cosmin, Vozian Cristina și Udrescu Alexandru Florin

Pe o piață clandestină și în umbra legii, o grupare infracțională a prosperat timp de trei ani prin falsa promovare a academismului. Acesta este un fenomen în creștere în lumea lucrărilor de licență și doctorat, iar acești „mercenari academici” au reușit să obțină milioane de lei anual din vânzarea de lucrări plagiate. De-a dreptul paradoxal, liderii acestei rețele sunt conectați la persoane influente din învățământul românesc, printre care și fostul ministru Sorin Cîmpeanu, care la rândul său este acuzat de plagiat. În această spirală de impostură, sute de angajați inexistenți oferă un praful de obol Fiscului. Consecințele acestei activități ilegale au dus la exmatricularea unor studenți și la cazuri de depresie cronicizată, unele dintre ele transformându-se în tentative de sinucidere. Echipa de jurnaliști de la gazetaeducatiei.ro a descoperit această industrie frauduloasă cu conexiuni în piața neagră a lucrărilor de licență, care afectează grav imaginea învățământului superior din România. Deși mediul academic este conștient de această situație, se pare că nu are intenția de a acționa pentru a o contracara. Această piață neagră nu afectează doar studenții implicați direct, ci subminează grav încrederea în sistemul de învățământ românesc, atât la nivel național, cât și internațional.

Unii dintre cei mai mari actori din acest trafic de lucrări de licență și doctorat sunt membrii unui grup organizat, printre care se numără Burlacu George Cosmin, Vozian Cristina și Udrescu Alexandru Florin. Această grupare infracțională furnizează clienților lucrări plagiate, însoțite de rapoarte antiplagiate false. Acești trei indivizi operează împreună mai multe site-uri, printre care iDestept.com, Licentiu.com, Uproiect.com, Uproiect.ro, Lucrariexpert.com, Startlicenta.com, Lucrare-de-licenta.ro, Promovat.eu și Topproiecte.com. Burlacu George Cosmin deține și este asociat în cinci firme: PROXIMA VENTURIS SRL, TOP EXPERT CENTRAL SRL, VIVA VENTURIS SRL, SIGMA CONTENT SRL și PROVEN PROJECT SRL. Potrivit declarațiilor fiscale, în 2022, aceste cinci firme au obținut împreună o cifră de afaceri de 1.757.457 lei și un profit de 1.319.065 lei. Burlacu este, de asemenea, beneficiar real și administrator anonim al unor firme înregistrate pe numele celorlalți membri ai grupului: 3 firme în numele interpusului Vozian Cristina din Republica Moldova, precum NOVA CONTENT PROJECT SRL, PREMIUM PROJECT CONTENT SRL și ENT CONTENT CONSULTING SRL, care au avut împreună o cifră de afaceri de 979.708 lei și un profit de 492.836 lei în 2022, și 2 firme în numele interpusului Udrescu Alexandru Florin, denumit și „Chico”, respectiv TOP CONTENT SRL și CHICO FINANCE STRATEGY SRL, cu o cifră de afaceri de 511.969 lei și un profit de 380.416 lei. În total, firmele lui Burlacu și celelalte 5 firme satelit au înregistrat o cifră de afaceri de 3.248.834 lei și un profit de 2.192.317 lei în 2022. Toate aceste companii au același obiect de activitate real, respectiv „consultanță academică,” ceea ce înseamnă vânzarea și traficul de lucrări de licență, diplome, disertații, grade didactice și doctorate. Toate firmele folosesc nume similare și au aceleași coduri CAEN declarate, adrese de sediu social fictive și site-uri web comune.

În plus față de activitatea lor ilegală, această grupare infracțională furnizează clienților lucrări plagiate, însoțite de rapoarte antiplagiate false. Atunci când clienții descoperă înșelăciunea, sunt amenințați cu dezvăluirea identității lor la universitate și decanat, ceea ce perpetuează cercul vicios al fraudelor academice și îi împiedică să ia măsuri împotriva înșelăciunii la care au fost supuși.

Mărturiile victimelor pot fi găsite pe diverse site-uri web care dezbat afacerile și înșelăciunile acestor escroci plagiatori, printre care startlicenta.info, uproiect.net, uproiect-teapa.eu, startlicenta-teapa.online, lucrariexpert-teapa.online și lucrariexpert-inselaciune.info. Un părinte a declarat că „este crucial ca această situație să fie adusă la lumină și să fie luate măsuri ferme pentru a restabili integritatea sistemului de învățământ românesc. Copilul meu a apelat la serviciile acestor așa-ziși ‘specialiști’, știu că nici ceea ce a făcut el nu este moral, însă a fost amenințat, șantajat, s-au purtat cu el cum nici cu un câine nu o faci. Din cauza lucrării lor, a fost exmatriculat, urmând o depresie care deja s-a cronicizat și câteva tentative de sinucidere, și toate în timp ce șeful grupului condus de Burlacu George Cosmin vizitează lumea de la un pol la altul.”

Această „afacere” ilegală generează sume uriașe de bani pentru un singur jucător important în această mafie online, estimându-se că încasările depășesc 12 milioane de lei la negru. Cu toate acestea, sumele declarate la ANAF de către fiecare firmă sunt mult mai mici. Cei trei membri ai grupului deschid și închid site-uri web în mod repetat, cu scopul de a înșela cât mai mulți clienți și pentru a elimina orice urme. De asemenea, utilizează această schemă pentru a evita plata taxelor și impozitelor legale, în special a TVA-ului. Pe lângă activitățile ilegale, aceștia folosesc recenzii pozitive în favoarea lor și recenzii negative împotriva concurenților pentru a monopoliza piața lucrărilor de licență și doctorat.

Pentru a eluda TVA, Burlacu George Cosmin a înființat numeroase societăți comerciale, iar angajații și redactorii consultați sunt plătiți „la negru”. Aceste societăți își promovează serviciile online, pretinzând că au între 10 și 15 ani de experiență și că au redactat zeci de mii de lucrări, având sute de redactori consultați. În unele cazuri, chiar dacă aceste firme depășesc plafonul de TVA de 300.000 de lei pe an, nu se înregistrează ca plătitori de TVA și apoi sunt închise pentru a ascunde urmele fraudei. Pare că gruparea intenționează să închidă și alte societăți în acest an și să deschidă altele noi. Până în prezent, au fost înființate 3 firme noi în 2023. Serviciile sunt facturate în mod fals cu un cod CAEN diferit de cel autorizat, iar veniturile astfel obținute pot fi considerate ilicite și confiscate conform Legii 12/1990 republicată.

Această rețea infracțională organizată are cel puțin 750 de redactori consultați angajați „la negru,” ceea ce agravează problema și subminează credibilitatea învățământului superior românesc. Acest fenomen de impostură academică nu doar afectează integritatea academică, ci și reputația instituțiilor de învățământ din țară. Subminează baza morală și profesionalismul sistemului de educație și afectează încrederea studenților, a profesorilor și a societății în general în diplomele și calificările obținute în România. Este esențial ca această situație să fie adusă la lumină și să se ia măsuri urgente pentru a restabili integritatea și încrederea în sistemul de învățământ românesc.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facultăți